Põhjused, miks raamatute lugemine on kasulik.

Maailmas, kus meid igal sammul ümbritsevad arvukad ekraanid, võib olla lihtne unustada, kui mõnus on voodisse pugeda ja head raamatut lugeda. Need, kes pole veel raamatuid unustanud, teavad, et lugemine on enamat kui vaid meelelahutus.

  • Lugemine aitab lõõgastuda

Oled stressis? Haara raamat ja hakka lugema.

  • Lugemine hoiab mõistuse teravana.

Kui oled terve elu raamatuid lugenud, siis see aitab vanemas eas mõistuse teravana hoida.

  • Lugemine võib aidata Alzheimeri tõvega võidelda.

2001. aasta uuring näitas, et ajuga seonduvate tegevustega tegelemine, nagu näiteks lugemine ja puslede kokkupanek, võib aidata vältida Alzheimeri tõbe. 

  • Lugemine võib aidata paremini magada.

Paljud uneeksperdid soovitavad enne magamaminekut luua omale stressi vähendav rutiin, mis aitaks mõistust rahustada ja annaks kehale märku, et peagi tuleks uinuda. Lugemine on selleks väga hea tegevus, peaasi, et raamat poleks otsast lõpuni põnevust täis, mis ei laseks magama jääda. Eredad tuled, näiteks sellised, mis pärinevad elektroonilistelt vidinatelt, ütlevad ajule, et on aeg ärgata, seega on enne uinumist parem raamatut lugeda, kui näiteks sülearvutist päevauudiseid lugeda.

  • Enese raamatusse unustamine võib empaatilisemaks muuta.

Jaanuaris avaldatud uuring tõestas, et ilukirjanduslikku raamatusse enese «kaotamine» võib aidata empaatiavõimet tõsta. Hollandi teadlased mõtlesid välja kaks eksperimenti, mille käigus selgus, et inimesed, kes on ilukirjandusliku teose poolt «emotsionaalselt kaasakistud», kogesid empaatiavõime tõusu.

  • Eneseabiraamatud aitavad tõepoolest depressiooniga võidelda.

Selle aasta alguses avaldatud uuring näitas, et eneseabiraamatute lugemine, koos toetavate selgitussõnadega, kuidas neid käsitlema peaks, on seotud depressiooni taandumisega võrreldes nende patsientidega, kelle puhul raviti depressiooni traditsioonilisel moel. 

  • Raamatute lugemine ühendab sind maailmaga.

Suhtlemine on üks võimsamaid oskusi, mida kasutame üksteisega. Kui sa loed, saad sa maailma asjadest paremini aru ja oskad ka paremini teistega suhelda.

  • Lugemine upitab su minapilti.

Raamatute lugemine muudab su paremaks inimeseks ja aitab sul mõista ennast ning maailma. See aitab sul muutuda enesekindlamaks oma oskuste suhtes ning suhelda tõhusamalt teistega.

  • Ettekujutuse ja loomingulisuse tõus.

Raamatud tekitavad sinus ettekujutlusvõimet, mis omakorda näitab sulle, et miski pole elus võimatu. Lugemise kaudu näed sa sama asja mitut erinevat nurka ning mõistad, kuidas erinevad teguviisid viivad erinevate tulemusteni.

 

Allikad:

https://raamatud.postimees.ee/2442226/kuus-pohjust-miks-raamatute-lugemine-on-kasulik

http://lugemisaasta.ee/21-pohjust-miks-lugemine-muudab-su-onnelikumaks/

 

Comments

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga