Uued raamatud

Sullivani ristumiskoht on New York Timesi menuautori Robyn Carri loodud paik, kus õnneliku elu võtmeteguriteks on head inimesed, võimsad emotsioonid, suurepärane huumor ja tubli annus kainet mõistust. Sullivani ristumiskoht toob inimestes esile parima. See on paik, mida tahaks ikka ja jälle külastada.

Doktor Leigh Culver on pühendunud arstipraksisele Colorado osariigis Timberlake’is. Seal on ta leidnud hädavajaliku võimaluse Chicago kiirest ja stressirohkest elust kõrvale astuda. Ainus miinus on tema igatsus tädi Heleni järele, kes on ta üles kasvatanud. Ent Leigh’l on aeg iseseisvaks saada ja ta loodab, et Colorado imekaunis metsik loodus innustab tädi talle sageli külla sõitma.

Helen Culver on iseseisev naine, kes oma surnud õe orvuks jäänud lapse armastusega üles kasvatas. Nüüd, mil Leigh on suureks sirgunud, on Helenil aeg hakata iseendale elama. Pensionile jäänud õpetajast on saanud edukas põnevusromaanide autor, kes jumaldab reisimist ega kavatse välja kannatada enam ühtki talve.

Leigh’d külastades avastab Helen üllatusega, et õetütar vajab teda ikka veel, iseäranis armuelus selguse saamiseks. Ent suurem üllatus ilmneb siis, kui Leigh viib Heleni Sullivani ristumiskohta ja tädi hakkab sellesse paika ning ühesse teatud isikusse kiiresti armuma. Nii Helen kui ka Leigh peavad otsustama, kas suudavad avada südame armastusele, mida pole enam lootnudki leida, ja haarata võimalusest elada parimat võimalikku elu.

Sarja eelmised raamatud:
Mida kõike me leiame
Kohe hakkab juhtuma
Pere kokkutulek

 

Eesti oligarhid kujunesid välja 1990ndate alguses, kui misjonäriasendis miljonäriks ei saadud. Raha tehti metalliga ja naftaga, börsil ja erastamisega.

Sõna oligarhia pärineb kreeka keelest ja tähendab ’väheste valitsust’ – valitsemisvormi, kus võim on koondunud väikese rühma inimeste kätte. Oligarh on ladviku liige, kes suudab oma rahakotiga mõjutada poliitilist võimu. Inglise keeleruumis kasutakse rohkem mõistet poliitiline doonor ehk poliitdoonor – persoon, kes rahastab valimiskampaaniaid oma rahakotist. Ka Eestis näeme, et oligarh muutub üha enam poliitdoonoriks ja paljud oligarhid on valinud endale välja lemmikerakonnad. Samas on ka oligarhe, kes väldivad suhteid erakondadega, küll aga näitavad end meelsasti presidendi või peaministri seltskonnas.
Raamat  vaatleb oligarhide ja poliitdoonorite väljakujunemist taasiseseisvunud Eestis ja populaarseid rikastumise valemeid.

 

Viieteistaastaselt võib elu ühe hetkega uue suuna võtta. Selles veendub ka Heidi, kelle täiesti tavaline koolipäev lõppeb peaaegu jõkke kukkumisega. Salapärane võõras, kes purjus neiu surmasuust päästab, toob ta ellu rohkemgi, kui tüdruk arvata oleks osanud.

Pidevad tülid nooremat venda eelistava emaga, alati tööl olev isa ning rahulolematus koolieluga lükkavad Heidit oma vanast elust veelgi kaugemale ning igapäevaseks saavad hoopis peod ja uute sõpradega ajaveetmine. Ootamatu uudis seab aga uue elukorralduse küsimärgi alla ning tehtud otsus mõjutab kogu ta ülejäänud elu.

„Medaljon“ on kirjanik Ene Sepa esimene raamat, mille kirjutamist alustas autor vaid neljateistaastasena. Populaarne noorteromaan sai 2008. aasta Tänapäeva Noorteromaani võistlusel 3.koha ning 2009. aastal Tallinna Keskraamatukogus aasta jooksul enim loetud lasteraamatu auhinna.

 

Puud ümbritsevad meid kõikjal, olgu siis sügaval laanes, koduõues või linnapargis. Nad on aga kogu aeg samas kohas ning muutuvad meiega võrreldes nii aeglaselt, et nende elu võib tunduda lihtne ja igav. See kollaažtehnikas illustratsioonidega ja Inglise Kuningliku Aiandusühinguga koostöös sündinud raamat näitab, et miski pole tõest kaugemal. Koolilapsele eakohased lühikesed ja selged tekstid annavad ülevaate maailma puudest ja metsatüüpidest, puu osadest ja nende ülesannetest, puude rollist ökosüsteemis ja paljust muust. Ilmneb, et puudel on palju saladusi, mis jäävad meie pilgu eest varjatuks. Kas teadsid, et puud on maa-aluse juurte ja seeneniitide võrgustikuga seotud ning hoolitsevad üksteise eest? Et puudel on omad võtted, kuidas kaitsta end kahjurite eest? Et puud tajuvad keskkonnatingimusi ja reageerivad neile? Et metsad mõjutavad kliimat? Kui oled neid salapäraseid hiiglasi tundma õppinud, vaatad neid edaspidi hoopis teise pilguga.

Comments

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga